vrijdag 12 maart 2010

Circusdieren weer welkom in gemeente Winschoten

Dit bericht verscheen eerder op CircusWeb/nl

PERSBERICHT VNCO - Gisteravond heeft de gemeenteraad van Winschoten op advies van de burgemeester haar besluit teruggedraaid om circussen met wilde dieren te weren. Op 21 december werd dit besluit genomen en nu is het alweer van de baan.

“Circussen met wilde dieren zijn gelukkig weer welkom in Winschoten”, zegt voorzitter drs. Gerrit Reus van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO). Via haar juridische adviseur had de VNCO de gemeente Winschoten er op gewezen, dat het raadsbesluit bij nadere toetsing geen rechtskracht zou hebben. B&W van Winschoten hebben hierop zelf juridisch advies ingewonnen, waaruit bleek dat het raadsbesluit om circussen met wilde dieren te weren niet houdbaar zou zijn bij toetsing aan de Gemeentewet en de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren.

De VNCO werkt op dit moment met hulp van deskundigen en een subsidie van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer & Visserij aan een Regelgeving omtrent huisvesting, transport en training van circusdieren. “Wij zijn voorstander van een heldere en controleerbare regelgeving,” zegt Gerrit Reus. “Medio maart hopen we de Regelgeving gereed te hebben en zullen we de regels naar alle Nederlandse gemeenten verzenden.” Overigens heeft het Europese Parlement afgelopen herfst het circus als cultureel fenomeen erkend, met inbegrip van het houden en tonen van wilde dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.