vrijdag 22 oktober 2010

Geen wilde dieren in circus!

In het circus treden geen wilde dieren op.

Wat zijn eigenlijk "wilde dieren"? Dat zijn dieren die in de vrije natuur, de wildernis, leven. Zonder contact met mensen of verzorging door mensen. Dieren die vanuit hun positie schuw of juist aanvallend zijn.

Dieren in circussen kunnen dus per definitie geen "wilde dieren" zijn. Want deze circusdieren zijn over het algemeen geboren in circus of dierenpark. Deze dieren zijn over het algemeen opgevoed in de buurt van mensen of met de fles dóór mensen. Deze dieren zijn ook gewend om te leven in de nabijheid van de mens.

Dat dieren soms aanvallen of bijten maakt het ook nog geen wild dier. Want dan zou de hond met meer dan 18.000 bijtincidenten per jaar het wildste dier van Nederland moeten zijn. Aanvallen of bijten is meestal het gevolg van een schrikreactie op een onhandige beweging van een mens in de buurt van een gedomesticeerd dier. De hond van uw buurman bijvoorbeeld. Die is zo lief voor buurman, buurvrouw en hun kinderen. Maar zodra u in het huis van uw buren komt zal de altijd zo lieve hond u mogelijk toch aanvallen. Om dezelfde reden moet u als bezoeker ook niet te dicht bij een circusdier komen.

Tegenstanders van circusdieren, zoals de Partij voor de Dieren of Wilde Dieren de Tent Uit en andere dieractivisten, of beter: dierenrechtenactivisten, gebruiken het woord "wilde dieren" voornamelijk om het onderwerp meer lading te geven. Om de emotie bij de schijndiscussie te betrekken. Zuiverheid van begrip is iets dat bij de genoemde partijen en organisaties helaas niet bestaat.

Bedenk dat ook de mensen achter de Commissie Klassiek Circus tegen dierenleed zijn. En dat wij het ook zielig vinden als vandaag de dag een dier uit de wildernis wordt gevangen ten behoeve van een circus.

Ook wat ons betreft hoeven er geen wilde dieren in circussen op te treden. Maar dan wel graag de juiste definities hanteren...

Teken de petitie op de website van de Commissie Klassiek Circus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.