zondag 6 juni 2010

Actiegroep komt op voor lot van circusdieren

uit De Stentor door JAN VISSER
30 DECEMBER 2005 - APELDOORN - Dieren horen thuis in de natuur en niet in een circus, vindt de groep ‘Respect voor dieren’, die gisteren bij Apeldoorns Wintercircus actie voerde. Zes Arabische volbloeds en een zeeleeuw traden op, maar van stress of stereotiep gedrag was weinig te bespeuren. Volgens directeur Wim Zomer is er sprake van veel vooroordelen en weinig kennis van zaken bij de activisten.

Een bruine labrador kwispelt vrolijk naar passerende ouders en kinderen die op weg zijn naar de circustent. ‘Het leven is geen plezier voor een circusdier’ op het spandoek van de actiegroep slaat uiteraard ook op hem: circushond belast met de bewaking. Maar de poolhond heeft minder last van de vrieskou dan het handjevol kleumende actievoerders die de circusbezoekers willen attenderen op misstanden in het circus. In een circus horen naar hun mening geen dieren thuis. Daar worden ze tijdens een onvrijwillige opleiding mentaal gebroken en belachelijk gemaakt door onnatuurlijke kunstjes te moeten uitvoeren. Volgens actievoerder Harry van Leeuwen (23) heb je als mens niet het recht om over andere levende wezens de baas te spelen. Huisdieren heeft hij dan ook niet en vlees lust hij niet.

Zonder zelfs maar naar het spandoek te kijken lopen de meeste bezoekers snel door om een plaatsje in de circustent te bemachtigen. Volgend jaar is uitgeroepen tot ‘Jaar van het Circus’ en het leek de groep een goed idee om in dezelfde periode op te komen voor de gekwelde circusdieren. Voor olifanten, tijgers, beren en leeuwen met gebrek aan bewegingsvrijheid en een beschadigd welzijn. Volgens Alex Romein (21) heeft de groep een speciale actie opgezet voor circussen, maar bestrijdt ook andere misstanden bij dieren. Deze actie is bedoeld als voorproefje voor wat de circussen in Nederland volgend jaar kunnen verwachten. Door toedoen van ‘Respect voor Dieren’ heeft de gemeente Winschoten volgens hem inmiddels besloten om in het vervolg geen circussen met wilde dieren meer toe te laten binnen de gemeentegrenzen.

Wilde dieren komen echter in de acts van het Wintercircus niet voor of het zouden de zeeleeuwen van het Duo Cardinali moeten zijn. Maar die zwemmen in hun vrije tijd in een eigen bassin en maken een opgewekte indruk. Zomer stelt zich van tevoren altijd op de hoogte hoe de dieren van nieuwe acts worden gehouden. Samen met andere circusdirecteuren heeft hij zelfs een boekje laten uitgegeven, waarin deskundigen vertellen hoe circusdieren moeten worden gehouden en in opdracht van de Europese Unie wordt thans gewerkt aan regels. Hij vindt dat de actievoerders bevooroordeeld zijn en zou ze willen laten zien hoe de paarden en zeeleeuwen bij hem worden gehouden.

Hij vertelt het hooggeëerd publiek dat paardennummers de basis voor het circus hebben gelegd, waarna de makke paarden Gin en Tonic de piste binnendraven. Gestresst en abnormaal zijn hun kunstjes, maar het zijn dan ook als paard verklede clowns.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.