maandag 7 juni 2010

Spreekstalmeester Circus Renz-Berlin vrijgesproken

Assen/Hoogeveen - De politierechter in Assen heeft spreekstalmeester Jan H. van Circus Renz maandag vrijgesproken van openlijk geweld tegen twee dierenactivisten.

Door Annemiek Meijer (ADP)

De 49-jarige H., die in het dagelijks leven hoofdagent is bij de politie Groningen, werd verdacht van duw- en trekwerk tegen de activisten van Respect voor Dieren. Onder het motto 'Alle dieren de tent uit' demonstreerden de vader en zoon samen met een paar anderen op 15 maart 2008 bij het circus dat toen in Hoogeveen stond.

De activisten deelden flyers uit, maar blokkeerden daarmee volgens de circusmedewerkers de kassa. In een poging de activisten terug te dringen, zou de spreekstalmeester volgens justitie zijn handen niet thuis hebben gehouden.
H., woonachtig in het Duitse Weener, ontkende van het begin af aan dat hij de actievoerders had aangeraakt. Zijn strafzaak werd in februari aangehouden, omdat de advocaat van H. een Youtube-filmpje wilde laten zien, die ontlastend zou zijn voor zijn cliƫnt. Ook wilde hij op de zitting twee getuigen - een clown en een ex-licht- en geluidstechnicus - horen.

Op het filmpje, dat maandag in de rechtszaal werd vertoond, was te zien dat H. rustig naar de confrontatie met de actievoerders stond te kijken. Toch kon de rechter er niks mee. "Uit niks blijkt dat deze beelden van 15 maart 2008 zijn. Bovendien is het samengesteld", oordeelde hij. Ook aan de getuigen, die H. niks hadden zien doen, had de rechter naar eigen zeggen niks.

H.'s raadsman vond dat het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk moest worden verklaard, omdat H. bij de politie helemaal niet was verhoord over geweld tegen de vader en zoon, maar tegen een andere activist. Daarin gaf de rechter hem geen gelijk. De officier meldde nog dat een andere activist naar eigen zeggen zou zijn bespoten met urine uit een waterpistool. "Ook daar kan ik niks mee", zei de rechter. Hij miste naar eigen zeggen een objectieve onafhankelijke getuigein de zaak en kon niet anders dan H. vrijspreken wegens gebrek aan bewijs. (ADP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.