dinsdag 27 maart 2012

Leonie Vestering bliegt in De Telegraaf / Vrouw - Dag 3

Deze week geeft Pagina Vrouw van De Telegraaf ruim baan voor de persoonlijke blog van Leonie Vestering. U weet wel, de betaalde directeur van actiegroep wilde dieren de tent uit. Een week lang mag ze de plek op de website en in de krant vullen met haar uitspraken over circusdieren.

Dat ze daar onwaarheden zal schrijven is bekend. Daarom krijgt u hier in het bestgelezen forum over circussen de correcties op de uitspraken van deze vrouw die haar kost verdient aan het vermeende lijden van dieren in circussen.

Dag 3

Vlak voordat ik dit weekend in het vliegtuig naar San Francisco stapte, hoorde ik dat er een ongeluk was gebeurd met olifant Leika van circus Renz International. Leika was ontsnapt uit het circus en in een sloot gevallen. Ze zat vast en kon er niet zelfstandig uitklimmen.



Vestering was er niet bij maar doet wel alsof ze alle ins en outs weet van het incident bij Circus Renz International.

Leika heeft samen met twee andere olifanten enkele vierkante meters leefruimte. En daar moest ze blijven. Ze mocht helemaal niet naar de sloot. Een paar stokken en een touw hadden haar tegen moeten houden, maar daar zijn olifanten echt niet van onder de indruk. Met veel gemak wist ze dan ook te ontsnappen.


en olifant past niet op enkele vierkante meters. Dan kan dit enorme dier niet eens "haar kont keren" om het maar eens plat uit te drukken. Circus Renz International heeft drie olifanten. Deze krijgen in elke plaats een ruimte van vele honderden vierkante meters. Zo ook in Goes. Maar dat schijnt mevrouw Vestering niet te weten.

Olifanten houden van water en badderen vinden ze heerlijk. Maar in het circus is weinig ruimte voor dit natuurlijke gedrag. Zelfs na bijna een heel leven lang in gevangenschap houden olifanten hun natuurlijke behoeften en instincten. Bij wilde dieren blijft die behoefte er altijd.


Circusmensen weten heus wel dat olifanten dol zijn op water en modder. Daarom worden deze dieren vele malen per dag met de waterslang riant gedoucht. Ook mogen ze het grasveld "verbouwen" en met modder gooien. De behoefte vervullen kan op meerdere manieren. Niet alleen op de manier zoals mevrouw Vestering ons wil doen geloven. Dieren zijn zeer creatief en bedenken zelf oplossingen als er geen diepe modderpoel voorhanden is. Mevrouw Vestering zou opkijken als ze de moeite neemt om eens zelf te komen kijken bij een circus.

Leika viel van een steile helling in de sloot. Na ruim 30 minuten kon ze met de hulp van de politie en brandweer uit de sloot worden gered. Nouja, “gered”... op het moment dat Leika weer grond onder haar voeten voelde, rende een medewerker van het circus, zo snel als hij kon, naar zijn olifantenhaak. Niks geen ruimte voor natuurlijk gedrag. Leika moest dezelfde dag gewoon weer aan de bak om het publiek te vermaken in de circusvoorstelling. Zo gaat het in het circus.



Laika viel niet, het was meer een glijpartij. Omdat de helling modderig was gleed ze weg door gebrek aan houvast. Olifanten zijn dieren die zich snel zouden kunnen vervelen. Daarom is het goed dat zo'n dier niet eerst enkele dagen moet gaan rusten maar meteen weer lekker mag meedoen in de circusvoorstelling. Zo'n dier moet je zo veel mogelijk bezighouden mevrouw Vestering!

En als het publiek naar huis is? Dan is er een grote kans dat de olifanten vastgeketend de nacht moeten doorbrengen. Uit onderzoek blijkt dat olifanten in Nederland gemiddeld 17 uur per dag met voor- en achterpoot vastgeketend worden. Erg onnatuurlijk.


Dat getal "17 uur per dag" is ten tijde van het wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn van dieren in circussen in 2008 alleen en uitsluitend vastgesteld bij een enkele buitenlands circus dat in Nederland reist. In 2008 was er nog een ander circus met een olifant in Nederland. Daar stond de olifant veel korter of vaak zelfs dagenlang niet aan de ketting vastgebonden. En al helemaal niet met de voor- en achterpoot. Was het onderzoek één jaar later uitgevoerd, dan waren de uitkomsten nog anders geweest. Kijkt u maar even mee:

In 2008 is er onderzoek gedaan bij zes circussen waarvan de twee onderstaande met de genoemde olifantenpopulatie:
2008 : Circus Aantal olifanten
Herman Renz : 1
Renz-Berlin : 2

In 2009 waren de volgende circussen met olifanten in Nederland aanwezig:
2009 : Circus Aantal olifanten
Herman Renz : 1
Renz-Berlin : 2
Moskou-Holiday : 1
Belly-Wien : 2
Freiwalds Menagerie Circus :1

Zou het onderzoek in 2009 hebben plaatsgevonden, dan hadden de onderzoekers andere conclusies getrokken naar aanleiding van hun bevindingen met olifanten. Vooral bij Circus Renz-Berlin stonden in 2008 de olifanten veelvuldig aangeketend. Bij de andere circussen staan de olifanten de meeste tijd in een paddock (buitenverblijf), hebben ze gezelschap van andere dieren die in de paddock aanwezig zijn, of is de verzorger langdurig bij de dieren aanwezig. De onderzoekers concluderen terecht dat op basis van waarnemingen bij drie olifanten geen verantwoorde conclusies kunnen worden getrokken.

Al blijft er een zekere twijfel bestaan aan het welzijn van de in 2008 waargenomen olifanten. Daarom worden terecht aanbevelingen gedaan om olifanten ook tussen de optredens door bezig te houden en het vastketenen tot een minimum te beperken.

De olifanten bij de Circussen Belly-Wien, Herman Renz, Freiwalds Menagerie Circus en Moskou-Holiday staan niet aangeketend. Verder worden deze olifanten door hun eigenaren het grootste gedeelte van de dag bezig gehouden. Zie ook de reportage van RTV Utrecht over Circus Belly-Wien in Eemnes. Naar aanleiding van de bevindingen van de onderzoekers heeft ook Circus Renz-Berlin de leefomstandigheden van de olifanten sterk verbeterd. Ook dit circus bouwt tegenwoordig altijd een paddock op voor de olifanten.

In het circus is er geen ruimte voor natuurlijk gedrag van wilde dieren. Stel je voor dat circusolifanten kilometers per dag willen lopen of in grote sociale groepen zouden leven. Dat ze de mens de baas zijn, in plaats van andersom. Erg onpraktisch voor een circus. Onnatuurlijker dan een leven in het circus, kan een olifantenleven niet zijn. Wilde dieren in circussen? Natuurlijk onnatuurlijk!


Wat mevrouw Vestering u niet vertelt in dat dieren hun gedrag en leefwijze aan kunnen passen aan hun omgeving. Met een mooi woord heet dat adaptief gedrag. Dat is overigens iets anders dan domesticatie. Olifanten lopen in de vrije natuur vele kilometers. Niet omdat deze dieren fervente aanhangers van de wandelsport zouden zijn. De reden is zo voor de hand liggend dat u deze wellicht niet eens meer ziet: Zo een enorm beest moet heel veel eten. Zouden olifanten zich niet verplaatsen dan zou binnen enkele uren de leefomgeving helemaal kaalgevreten zijn. De olifant sterft dan letterlijk van de honger. Dieren zijn echter slimmer dan de mens als het gaat om het omgaan met hun energie. Als ze niet hoeven te lopen dan zullen ze dat ook niet doen. In wildparken waar dieren zeer grote terreinen tot hun beschikking hebben blijven de dieren ook in die hoek staan waar elke dag het voedsel wordt bezorgd! Tot zover het adaptief gedrag. Domesticatie gaat een stap verder, maar het kost meerdere generaties. Dan past een dier zich ook lichamelijk aan. Zoals bij honden en katten. Hoe sneller generaties elkaar opvolgen, hoe sneller domesticatie zich voltrekt. Olifanten worden ouder dan 65 jaar. Leeuwen en tijgers bereiken daarentegen leeftijden tussen 15 en 20 jaar en ze zijn al vroeg in staat om voor nageslacht te zorgen. Daarmee volgen de generaties bij leeuwen en tijgers zich sneller op. Na ruim 130 jaar zijn bij leeuwen en tijgers in circussen al tekenen van domesticatie zichtbaar. Dat wordt ook geschreven door de leider van het wetenschappelijk onderzoek dat in 2008 in opdracht van het ministerie van LNV in uitgevoerd.

De blog van dag 3 is overigens typerend voor de manier waarop dierenrechtenactivisten oordelen over circussen. Er is een enkel incident. Waarbij eigenlijk niet eens zo veel is gebeurd, door adequaat ingrijpen van het circuspersoneel. Elke dag geven duizenden circussen wereldwijd voorstellingen met enkele tienduizenden dieren. Daar hoort u niets over. Dat ene incident wordt enorm breed uitgemeten en met veel kabaal de wereld in geholpen. Er circuleren "schokkende video's" van slechts een beperkt aantal dieren in circussen. Maar daaraan worden wel hele campagnes opgehangen. Je kunt op die manier net zo goed de hond als huisdier willden verbieden en de campagne "alle honden uw huis uit" kunnen voeren. Want alleen al in Nederland zijn er 18000 bijtincidenten met huisdier nummer één!

En dan komen we nog even terug op de blog van Dag2 (gisteren): Wij adviseren mevrouw Vestering om eens te kijken hoe de "geconditioneerde reflex" werkt. Die vormt de basis van de hedendaagse trainingsmethoden voor dieren. Geen elektroshock of zweepslag kan de geconditioneerde reflex evenaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.