zondag 7 februari 2010

Ann De Greef, directeur van het Belgische Gaia reageerde op onze vraag: " Wat heeft u toch tegen dieren in het circus? "

Ann De Greef, directeur van het Belgische Gaia reageerde op onze vraag:

" Wat heeft u toch tegen dieren in het circus? "


Dit artikel verscheen eerder op CircusWeb.nl

" Het gaat ons om wilde dieren en niet om alle dieren. GAIA vindt dat bijvoorbeeld honden en paarden (geen katten!) onder strikte voorwaarden wel mogen optreden in het circus. Voor wilde dieren is het altijd zo dat geen enkel circus kan tippen aan hun natuurlijk biotoop. Bovendien worden dieren die in de natuur solitair (alleen) leven vaak gedwongen een kleine kooi te delen met soortgenoten, wat enorm veel stress veroorzaakt. En wilde dieren die van nature in groep of in kudde leven, worden vaak in circussen individueel (alleen) opgesloten. In de natuur leggen olifanten tot 48 km per dag af en baden ze gemiddeld meer dan 2 uur per dag in water of modder. In het circus staan ze bijna de hele dag met één of twee poten vastgeketend. Tijgers hebben een territorium van 180 km2 en zijn voornamelijk nachtactief. Een schril contrast met de circuskooien die amper een paar vierkante meter groot zijn.



Onze gegevens zijn helemaal niet achterhaald: tussen juli 1995 en juni 2002 hebben waarnemers van GAIA 18 circussen geobserveerd sommigen meerdere malen -, waarvan 7 Belgische en 11 buitenlandse circussen die in België toeren.De informatie over de huisvesting en het gedrag van dieren in circussen in ons rapport (zie www.gaia.be) is grotendeels gebaseerd op de 43 observaties tussen 1995 en 2002. De dieren worden vervoerd in enge, donkere vrachtwagens met slechte ventilatie. De dieren worden heen en weer geslingerd in de vrachtwagens met schokken en bloeduitstortingen tot gevolg. Dieren worden in het circus gedwongen om hun leven door te brengen in enge kooien die gebruikt worden voor het transport en ze lijden erg onder verveling en frustratie. Enkel voor een kwartier tot een half uur per dag mogen de dieren uit hun kooi voor een optreden in het circus. De slechte huisvestingsomstandigheden veroorzaken bij de dieren chronische stress waardoor ernstige gedragsstoornissen optreden en hun lichamelijk en psychisch welzijn aangetast wordt. Dat uit zich in gestoord, abnormaal, afwijkend gedrag. De dieren wiegen voortdurend heen en weer, herhalen onophoudend dezelfde bewegingen, verminken zich, ... Kortom ze worden gek. Volgens een Britse studie van de Born Free Foundation besteden olifanten in circussen tot 22% van de actieve tijd aan abnormaal gedrag zoals wiegen en brengen de beren tot 30 % van hun tijd door met voortdurend heen en weer te lopen.Veel acts die de dieren gedwongen moeten vertonen beren die op ballen open, apen die met fietsen moeten rijden, olifanten op twee poten zijn onnatuurlijk. In het circus wordt er aan het publiek noch over het gedrag van dieren, noch over hun fysieke eigenschappen en leefgebied iets geleerd. Zelfs van vermelding van soortnamen is geen sprake. Er wordt enkel getoond dat dieren in staat zijn om kunstjes te vertonen en dat de mens in staat is een wild dier te temmen. Wat bij het publiek de indruk geeft dat wilde dieren geen gevaar opleveren voor mensen. In het circus krijgt men helemaal geen natuurlijk gedrag van wilde dieren te zien; de dieren vertonen enkel opgelegd gedrag waarop vaak tot in den treure getraind is. Bij sommige acts worden dieren zelfs tot een karikatuur gemaakt, zoals aangeklede apen en rokende olifanten. Er is dus eerder sprake van misleiding dan van educatie. GAIA is zeker niet gekant tegen circussen. Wij pleiten voor circussen die de bezoeker meeslepen in de magie van het circus zonder dat daar dieren aan te pas komen. Dat het voortbestaan van circussen niet afhankelijk is van acts en voorstellingen met wilde dieren, wordt bewezen door de talrijke uiterst succesvolle circussen die geen wilde dieren gebruiken zoals Cirque Plume, Circus Ronaldo, Cirque du Soleil en vele andere. Ik vrees dat u een beetje naïef bent als u denkt dat mensen tegenwoordig niet meer slecht met dieren omgaan en zonder dierenorganisaties zou het er waarschijnlijk nóg slechter uitzien voor de dieren."

(van [CircusWeb]redactiewege ingekort)

Aanvulling: De door GAiA genoemde "uiterst succesvolle circussen die geen wilde dieren gebruiken" kunnen slechts voortbestaan dankzij fikse overheidssubsidies die in enkele landen worden gegeven aan theatergezelschappen. Zonder deze subsidies zouden deze circussen niet kunnen bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.