vrijdag 19 februari 2010

‘Gemeente mag circus niet weren’

Dit bericht verscheen eerder op CircusWeb.nl
uit De Volkskrant 23 december 2005

AMSTERDAM - Het weigeren van circussen met wilde dieren door gemeenten is in strijd met de Europese regelgeving. Dit stelt de Vereniging van Circusondernemers (VNCO) in reactie op het besluit van de gemeente Winschoten om het Russisch Staatscircus te weren.

Volgens VNCO-secretaris Arie Oudenes is de handelwijze van Winschoten in strijd met regels voor ‘vrij verkeer van personen en goederen’. Om die reden is de Europese Commissie ook een procedure begonnen tegen Oostenrijk, dat circussen met wilde dieren weigert. De circusbranche zegt steeds meer last te hebben van de dierenwelzijn-lobby.

Voor zover bekend is Winschoten de eerste gemeente die de circussen weigert. Ook Groningen speelt met de gedachte, maar een besluit is nog niet genomen. De gemeenteraad van Winschoten nam dinsdagavond het besluit, omdat ‘het welzijn van de dieren in het circus niet is gewaarborgd’.

De kersttijd is hoogseizoen voor de circussen. Volgens Willem Smitt, oud-hoofdredacteur van het weekblad Privé en tegenwoordig tournee-leider van het Russisch staatscircus (een olifant, vijf paarden en een Tibetaans rund), staan er momenteel 24 kerstcircussen op locatie in Nederland. Die worden steeds vaker onderwerp van actie.

Dierenactivisten (‘Geen grote kooien, maar lege kooien’) lobbyen bij gemeenten en plegen, aldus Smitt, ‘plakacties’. Zes weken geleden waren de aanplakbiljetten van het Russisch Staatscircus in Amstelveen het doelwit. ‘Onze borden worden beplakt met ‘afgelast’ en daaronder dan in hele kleine letters ‘wegens dierenleed’. Ik heb daardoor een schade geleden van twintigduizend euro. In Den Haag, waar we nu staan, wordt ’s nachts gepatrouilleerd om te voorkomen dat ze worden beklad.

’Volgens Smitt zijn de circussen makkelijk doelwit voor dierenactivisten, want het levert veel publiciteit op. ‘Ook ik geef aan de dierenbescherming, want er is zo veel leed. Als ik denk aan de wijze waarop varkens worden vervoerd en hoe kistkalveren worden gehuisvest; dat is ook mij een gruwel.

‘Onze dieren hebben het goed. Onze olifant heeft tachtig vierkante meter loopruimte, verwarmd en al. Dan zeggen die activisten: wilde dieren horen in vrijheid te leven. Ja, dan houdt alles op. Die beesten zijn in gevangenschap geboren, die hebben nooit vrijheid gekend.

’Arie Oudenes van de VNCO noemt het erg jammer dat de acties het circus treffen. ‘Onze stelling is dat je dieren wel in gevangenschap mag houden, zolang je hun welzijn maar nadrukkelijk in de gaten houdt.’ Dat is volgens oudenes ook de opvatting van het Europese Parlement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.