zaterdag 20 februari 2010

Raadsbesluit gaat ten koste van dierenwelzijn

Dit bericht verscheen eerder op CircusWeb

PERSBERICHT van VNCO

Raadsbesluit gaat ten koste van dierenwelzijn

Circuswereld woedend over verbod op circussen met dierenWinschoten is de eerste Nederlandse gemeente waar circussen met wilde dieren niet langer welkom zijn. Een motie van de ChristenUnie over dit onderwerp werd op 21 december door de gemeenteraad aangenomen. De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) is woedend over deze maatregel omdat het verbod op geen enkele wijze een bijdrage levert aan het welzijn van dieren. Bovendien zijn de aangevoerde argumenten totaal niet van toepassing op de Nederlandse circuswereld.


Fractievoorzitter Ammy van Eerden van de ChristenUnie stelt dat in circussen mensen vermaakt worden over de ruggen van dieren. Bovendien zou de huisvesting te wensen over laten en zouden de trainingsmethoden niet door de beugel kunnen. Ze diende namens haar partij een motie in die een einde moest maken aan de volgens Van Eerden ‘schrijnende toestanden’ bij circussen. Met verbijstering heeft de VNCO kennis genomen van het feit dat deze motie is aangenomen, want de praktijk is anders dan de ChristenUnie deze voorspiegelt. De tijd dat roofdieren de hele dag opgesloten zaten in transportkooien is al lang voorbij. Grote buitenkooien worden waar mogelijk opgebouwd om de dieren extra bewegingsruimte te bieden. Bovendien brengen katachtige roofdieren 16 tot 19 uur per dag slapend door, de overige uren worden in het wild vooral gevuld met jagen en paren. In gevangenschap kunnen dieren als leeuwen en tijgers prima rusten in verblijven die relatief klein zijn, mits daar maar tegenover staat dat ze genoeg lichaamsbeweging krijgen tijdens de optredens en de dressuur. Het idee dat olifanten in het circus hun dagen slijten in vrachtwagens en aan de ketting is volledig onjuist. De grijze reuzen worden alleen ’s nachts aangebonden, verder hebben ze de beschikking over een weide (bij koud weer in een staltent, anders ook buiten) waarin ze vrij kunnen rondlopen. Trainingsmethodes zijn zonder meer diervriendelijk. Een dier dat constant wordt gestraft raakt gestresst, wordt ziek en gaat uiteindelijk dood. Dat is het laatste waar een circus belang bij heeft, men moet immers leven van de dieren. Dierennummers zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect, de tijd dat dieren werden ‘gedresseerd’ met stokslagen ligt ver achter ons.

Educatieve waarde
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, hebben acts met dieren wel degelijk educatieve waarde. Circussen tonen aan dat dieren samen met mensen tot unieke prestaties kunnen komen. Iets wat bijdraagt aan een groter respect voor deze dieren bij het publiek en een grotere betrokkenheid als het gaat om het behoud van de wilde soortgenoten van circusdieren. Ridiculisering van wilde dieren keurt de VNCO resoluut af. De vierbenige artiesten mogen nooit belachelijk worden gemaakt. Dierenbeschermingsorganisaties schermen vaak met producties als het wereldberoemde Cirque du Soleil als het in hun ogen goede alternatief voor circussen met dieren. Dat is echter een vergelijking die niet opgaat omdat deze shows een totaal ander publiek aanspreken. Bezoekers van klassieke circussen willen lachen om clowns, huiveren bij de stunts van acrobaten en zich verbazen over waar dieren samen met mensen toe in staat zijn. Genieten van écht klassiek circus dus. Toen enige jaren geleden door de MKZ-crisis een groot deel van de dieren niet mee op reis mocht, liepen de bezoekersaantallen drastisch terug. Als de maatregel die nu in Winschoten genomen is navolging krijgt bij andere gemeenten, dan betekent dat het einde van een cultuurvorm waaraan jaarlijks honderdduizenden mensen van alle leeftijden veel plezier beleven. Het feit dat Winschoten het welzijn van dieren op de politieke agenda zet juichen wij toe, maar dit besluit komt op geen enkele manier ten goede aan de dieren. De VNCO is voorstander van heldere en controleerbare regelgeving omtrent de huisvesting, het transport en de training van circusdieren, en daar wordt op dit moment – met hulp van deskundigen en met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer & Visserij – de laatste hand aan gelegd. In maart zullen deze nieuwe regels naar alle Nederlandse gemeenten worden verzonden. Wij betreuren ten zeerste dat de gemeente Winschoten daar niet op heeft willen wachten. De VNCO zal zich bij dit raadsbesluit uiteraard niet neerleggen. Wanneer dit besluit in werking treedt – waarschijnlijk in januari - zullen juridische stappen genomen worden.

NOOT Commissie Klassiek Circus: De afloop van de "zaak Winschoten" is intussen bekend. Zowel de Meervoudige rechter in de provincie Groningen als de Raad van State hebben de duidelijke uitspraak gedaan dat Winschoten en andere gemeenten geen bevoegdheden hebben om circussen met dieren te verbieden. De Groningse rechter deed nog een tweede uitspraak: Het onderzoek dat de gemeente Winschoten zou hebben uitgevoerd naar het welzijn van de dieren in het vergunningvragende circus is onvoldoende. Sterker nog: De gemeente Winschoten heeft helemaal niets onderzocht. Dat kon ook niet, want op het tijdstip van de vergunningaanvraag was het programma van het circus nog niet vastgesteld. Winschoten had zich laten (mis)leiden door informatie welke door "Wilde Dieren De Tent Uit" was aangeleverd, zonder deze informatie op juistheid te toetsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.