woensdag 10 februari 2010

Verbod op circus nog maar net afgewend

Dit artikel verscheen eerder in het Dagblad v/h Noorden en op CircusWeb.nl

29 september 2005, Dagblad v/h NoordenWinschoten - De ChristenUnie in Winschoten wil een verbod op circussen die wilde beesten in dieronvriendelijke leefomstandigheden meezeulen op tournee. Fractievoorzitter Ammy van Eerden heeft de raad van Winschoten gisteravond opgeroepen om daarvoor de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen.

Van Eerden kwam tot haar oproep, nadat ze gistermiddag een bezoek had gebracht aan circus Belly Wien dat momenteel op het Klinkerplein in Winschoten staat. "Ik heb er vier tijgers en twee leeuwen gezien in een heel kleine reiskooi. Ook een giraffe stond moederziel alleen op straat. Ik vind dat het heden ten dage geen pas geeft om over de ruggen van de dieren mensen te vermaken.



" Van Eerden vindt dat Winschoten geen vergunning aan circussen mag geven die dit soort schrijnende situaties in stand houdt. Zij diende gisteravond zelfs een motie in. Dat vond de rest van de raad veel te ver gaan. De andere partijen vinden dat er eerst een inhoudelijke discussie moet plaatsvinden voordat de APV wordt gewijzigd.

GroenLinks wil ook best meepraten, maar vindt dat de discussie op een nog hoger politiek niveau, de Tweede Kamer, moet plaatsvinden. PvdA raadslid Ferdinand Verheggen noemde het voorstel van de CU sympathiek, maar wees er ook direct op dat zo'n verbod wellicht ook gevolgen kan hebben voor de plaatselijke kanariepietjesvereniging. "Die houdt jaarlijks een driedaagse tentoonstelling in De Klinker. Daarbij zitten de vogels ook in kleine kooitjes.

"Burgemeester Janny Vlietstra stelde uiteindelijk voor de discussie in het najaar te houden als er moet worden beslist over een nieuwe APV.

Circusweb heeft het circus gevraagd te reageren op dit bericht, wij wachten op een antwoord....

NOOT Commissie Klassiek Circus: Anno 2010 kennen we het eindresultaat. Zowel de meervoudige rechter in de provincie Groningen als de Raad van State hebben het enkele maanden later ingestelde "circusverbod" van Winschoten vernietigd. De rechter in Groningen deed nog een tweede - opmerkelijke - uitspraak: Het onderzoek dat Winschoten zou hebben uitgevoerd naar het welzijn van de dieren in het vergunningvragende circus is onvoldoende. In werkelijkheid had Winschoten geen enkel onderzoek uitgevoerd, maar zich laten (mis)leiden door informatie die was aangeleverd door "Wilde Dieren De Tent Uit".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.