zondag 7 februari 2010

Wilde Dieren verboden in Belgische circussen

(22-07-2004) BRUSSEL (ANP) - Rondreizende circussen mogen in België voortaan geen acts met wilde dieren meer op het programma zetten. Dat is het gevolg van een nieuwe wet, die de Belgische minister van Volksgezondheid Demotte donderdag heeft uitgevaardigd.

Volgens de bewindsman is er in België namelijk geen enkel circus dat voldoet aan de regels voor het houden van wilde dieren. Circussen die altijd op dezelfde plaats optreden, mogen nog wel nieuwe acts met dieren plannen. Dieren die al jaren met circussen meereizen, mogen ook nog wel tot aan hun dood gebruikt worden in acts met dompteurs. Nieuwe dieren kunnen echter niet meer met een rondtrekkend circus meegaan.

GAIA

De Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA verwelkomt de nieuwe wet. Zeventig Belgische gemeenten hadden overigens eerder al optredens met wilde dieren verboden. De Vlaamse circusschool leidde overigens ook al enige tijd geen dompteurs meer op.

Diverse circusdirecteuren zijn echter woedend over het besluit van Demotte. Onder leiding van de bekende Franse directeur Alexandre Bouglione zullen zij een brief sturen aan de Belgische koning Albert met het verzoek het koninklijk besluit voor het verbod op wilde dieren niet te ondertekenen. Duitsland overweegt overigens ook een verbod op wilde dieren in circussen. In Oostenrijk zal dit volgend jaar al van kracht zijn.

Noot van de Commissie Klassiek Circus: Het Belgische GAia hanteert een andere lijst dan het Nederlandse "Wilde Dieren De Tent Uit" om te definiëren welke dieren wel of niet "wild" zijn. Volgens GAiA zou een lama gedomesticeerd zijn. "Wilde Dieren De Tent Uit" daarentegen rekent de lama tot de "wilde dieren", waaruit weer eens de volstrekte willekeur blijkt van dieractivisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.