zondag 7 februari 2010

Dieren hebben meer te lijden van economische motieven en milieu dan van het circusleven

Dit artikel verscheen eerder op CircusWeb.nl

Tekst Piet-Hein Out en Gera de Leeuw

Soms vraag je je af waar het heen moet in deze wereld als je kijkt naar dierenrechten. Er wordt flink met twee maten gemeten. Koeien mogen in de toekomst niet meer in de wei lopen als de plannen door gaan. Boerderijdieren worden de laatste twee jaar aan de lopende band geruimd en over de bio-industrie zullen we maar zwijgen. Dierentuinen puilen uit vanwege de fokprogramma's en men moet overal leuren met overtollig wild. En dan het laatste: er zijn teveel olifanten in Afrika. Men schiet ze liever dan dat men ze een toekomst geeft in een circus.

Waar moet dat heen?

Koeien mogen waarschijnlijk volgend jaar niet meer in de wei lopen als de plannen door gaan maar moeten in de stal blijven. Dat komt omdat koeien teveel scheten laten van het eten van gras. En in die scheten zit methaangas wat slecht is voor het milieu. Voortaan geen lekker mals gras, geen gezonde buitenlucht, maar zorgvuldig uitgebalanceerde droge brokjes voer, dat is wat ze mogen consumeren in het half donker met kunstlicht. Als ze maar niet teveel bewegen, want dan komen die methaangassen los. Kun je het nog gekker bedenken? In plaats van vrolijk door die wei te huppelen en te grazen moeten ze hun 'werkzame' leven doorbrengen in een half donkere schuur. En dat met zo'n lelijke gele oorbel in. Dan zijn ze makkelijker te identificeren voor de overheid. Ik ben blij dat ik geen koe ben, want ik kan me niet voorstellen dat er bij deze maatregelen gedacht wordt aan het welzijn van dieren.

En dan nog zo'n schrijnend voorbeeld: Boerderijdieren krijgen een ziekte waarvan ze kunnen genezen als ze een simpele injectie krijgen. Nee, zegt de Nederlandse regering: slecht voor de economie, dus maak er maar een paar miljoen dood. Kijk maar naar de vogelpest... onschuldige gezinnetjes werden zelfs beroofd van hun kerngezonde huis- en hobbykippen. Ware drama's ontsponnen zich tijdens dit soort razzia's. Alles moest dood. Nog verder in de tijd terug was er de MKZ crisis waarbij preventief moest worden geruimd, tot onschuldige huisgeitjes aan toe die de klos waren. Wat dierenrechten betreft zit je als dier niet echt goed in Nederland. De regering wordt geadviseerd door zelfstandige organen die dieren beschermen willen. Helaas hebben deze organen vaak hun eigen verborgen agenda.

En hoe zit het met de toekomst van dieren in een dierentuin. Door al het fokken met de fokprogramma's zitten de dierentuinen overvol, Roofdierenopvangcentrum Pantera kan met veel moeite roofdieren plaatsen in dierentuinen en dan bijna alleen in andere continenten. In het wild uitzetten van de dieren uit fokprogramma's is een utopie, denk maar aan orka "Keiko" uit Free Willy die overleden is aan een longontsteking in het koude water van zijn fjord. Ik denk dus dat de dierentuinen uit zullen puilen en daarom moeten stoppen met de fokprogramma's waardoor bijvoorbeeld de Siberische tijger toch nog uitsterft.

Circusdieren, ja, dáár moet iets aan gedaan worden volgens de politiek. Het is zelfs: liever doodmaken dan in het circus. Dit wat betreft de Afrikaanse olifanten. Er zijn er teveel van, althans voor de ruimte die er nog is. En de ruimte voor deze dieren neemt steeds verder af door bijvoorbeeld landbouw en de bevolkingsgroei. Een van de oplossingen die, naast herplaatsen, is aangedragen voor het teveel aan olifanten is het afschieten van enkele honderden exemplaren. Dood is blijkbaar altijd nog beter dan het verzorgen van nieuw bloed in fokprogramma's of een afwisselend bestaan in t circus.

Politici roepen ongehinderd door kennis van zaken dat wilde dieren niet in een circus mogen, ze zouden in hun eigen omgeving moeten blijven. Ze zouden het hier in de Nederlandse circussen slecht hebben. Alle geluiden dat wilde dieren het goed hebben in het circus in ieder geval beter dan in het wild en in de dierentuin, die worden genegeerd. (zie piste van afgelopen keer en het boek van Mike Leeghwater). Men wil het absoluut niet weten hoe de werkelijke gang van zaken is en stort zich op de pure stemmingmakerij. Dat dieren in het circus tenminste regelmatig beweging krijgen, goed voedsel een afwisselend leven en een goede behandeling dat gaat er niet in bij de heren. Nee, dat vervoer he, die twee uur hoogstens voordat je van de ene naar de andere kant van het land gekard bent met die beesten, tja, dat is desastreus, roepen ze. Dieren mogen niet in de auto, maar wel hun leven lang opgesloten worden in een donkere stal, of afgeschoten wegens ruimtegebrek of economische motieven. Meten met twee maten dus.

Het wordt tijd dat Boudewijn de Groot of Armand weer een protestliedje maken, over koeien in donkere stallen, dieren die om economische redenen geruimd worden door allerlei ziektes, vrolijk dartelende circusdieren die uitgestorven raken, dierentuinen die overvol raken vanwege geëxperimenteer en dan en passant de gang van zaken in de food sector. Iedere dag een lapje vlees of vis op tafel, verdiep je eens in het leven van die dieren voordat ze op je bord terecht kwamen, de kistkalveren, de koeien die in Nederland niet ouder worden dan 3 jaar omdat ze dan niet meer economisch rendabel zijn, de legbatterijen, de slachtvarkens en de manier waarop die afgeslacht worden? Al die mensen die ziek worden van het consumeren van door hormonen verziekt voedsel. Als je dan toch een diervriendelijk land moet worden, maak dan een totaalplan, met maatregelen tot een beter leven voor politiepaarden, hasjhonden, blindengeleidehonden, manegepaarden, de proefdierenindustrie, kistkalveren, dierenfokkerijen, dierentuinen, kinderboerderijen, huisdieren, en doe het vlees op de bon zodat iedereen in Nederland niet meer dan 1 keer per week vlees eet.

Of lopen er dan teveel omzetten gevaar???

Ach ja, de heren politici moeten ergens beginnen toch.... dan maar bij zoiets ongefundeerds roepen over het welzijn van circusdieren. Het wordt eens tijd dat de mensen die het beleid bepalen anders leren denken. Dan zou het heel wat beter gaan met de dieren in de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.