zondag 7 februari 2010

Dierenvrienden 'belagen' circus

uit De Stentor van 19-05-2004

19 MEI 2004 - HEERDE - Drie uur hebben ze in de auto gezeten, vanuit Den Haag naar Heerde. En na een uurtje weer terug. ‘Dat hebben we er wel voor over‘, aldus Arnoud Koenen.

Met twee medestanders demonstreert Koenen op de Van Meursweide in Heerde tegen het gebruik van dieren in het circus. Het drietal heeft zich met het spandoek ‘Dierenleed is geen amusement‘ nabij de entree van Circus Herman Renz geposteerd en deelt op een vriendelijke wijze flyers uit aan toestromende bezoekers. Lang niet iedereen wil de aangeboden informatie hebben.

Noot van de [CircusWeb]redactie: dit soort activisten heeft het gemunt op alle circussen met dieren dus ook circus Renz‘

De reacties zijn wisselend‘, bekent Koenen. ‘Sommigen vinden het onzin, anderen zeggen: groot gelijk. Als we maar een paar mensen zo ver krijgen dat ze niet meer naar een circus met dieren gaan, hebben we al weer wat gewonnen.

‘‘Ik vind het wel een goede actie‘, wil een jonge bezoekster wel kwijt. Maar ze bedenkt zich als ze wordt geconfronteerd met de consequentie: een circus zonder dieren. ‘O. Dan vind ik het niet leuk.‘

Koenen is van de organisatie ‘Een Dier een Vriend‘ (EDEV), die zich (onder meer) verzet tegen de inzet van dieren het gebruik in circussen. Andere doelen zijn dierproeven en de vleesverwerkende industrie.

EDEV vindt dat dieren in circussen eindeloos moeten reizen, in te kleine, soms vieze hokken worden gehouden, onnatuurlijke kunstjes moeten uitvoeren; verder zijn er voorbeelden van dieren die met harde hand en zweepslagen worden getraind. Bezoek geen circus met dieren, vraagt EDEV van bezoekers en noemt als voorbeeld Cirque du Soleil en het Chinees Staatscircus.

‘Bij circus Althof kwam er meteen iemand naar buiten rennen en bedreigde ons. Onze verhouding met circus Renz is wel goed; ze hebben ons een keer rondgeleid. Ze vinden het niet leuk dat we er staan, maar voeren geen tegenactie.

‘Niettemin verschijnt na half uur een politieauto. En nog een. En een derde. Twee van de bemanningen gaan met de drie demonstranten in gesprek. Het spandoek moet weg omdat een vergunning daarvoor ontbreekt. Flyers uitdelen mag wel, maar op het parkeerterrein, niet op de Van Meursweide.

Onbedoeld vestigen de drie politieauto‘s in elk geval de aandacht van het publiek op de actie. Mooi meegenomen voor de actievoerders.

Reactie van het management van Circus Althoff

"Alweer zo'n negatief artikel over dieren in het circus. Dit soort zaken worden helaas vaak van maar één kant belicht. Het is niet de vraag of er dieren optreden in een circus, maar hoe worden ze verzorgd en hoe gaat men ermee om. Hier worden hele oude omstandigheden aangehaald die allang zijn achterhaald bij een goed circus. Dieren doen niets wat ze ook niet in de natuur doen. Het enige dat een dompteur doet is de dieren iets te laten doen wat ze in de natuur ook doen, en op het moment en volgorde dat ze dat willen. Uitgangspunt is en moet zijn dat het dier er plezier aan heeft. De meeste dieren in een circus hebben het beter dan in de dierentuin. Sterker nog, de uitsluitend boerderijdieren bij Circus Althoff hebben het veel beter dan op de boerderij. Ze worden bij Circus Althoff gestimuleerd om lekker te bewegen en doen niets tegen hun zin. Dierenrechtenactivisten worstelen nog steeds met een slechte naam en reageren overal met oogkleppen op. Het heeft niets met dieren'bescherming' te maken, zoals men in Den Haag zelfs suggereert. Sommige dierenrechtenactivisten gaan zelfs zover dat zij vinden dat blinden geen hond mogen hebben of invaliden een zorghond, grotere onzin bestaat er niet. Ook met dat naar buiten komen en dreigen bij Althoff viel het wel mee. Er werd gereageerd op de manier waarop deze mensen op brutale manier het afgebakende terrein binnenvielen zonder zich fatsoenlijk voor te stellen. Alberto Althoff is juist trots op de manier waarop aan de circusdieren te zien is hoe goed ze het hebben en heeft totaal niets te verbergen, zoals in dit krantenartikel is gesuggereerd. Hij laat tegenstanders niets liever zien als zijn geliefde dieren. Een typisch geval van hoor en wederhoor is hier niet toegepast, maar dat soort zaken zijn we inmiddels wel gewend van dierenactivisten en sommige media".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.