dinsdag 9 februari 2010

Verbod op dieren in circuspiste

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander.

06-10-2004 (van HENK VAN DEN BOOM) BARCELONA - De inwoners van Barcelona die al een kaartje kochten voor een optreden van het grootste circus van Spanje voelen zich zwaar bekocht. De leeuwen, tijgers, olifanten en kamelen van het Gran Circo Mundial mogen tijdens de voorstellingen in de Catalaanse hoofdstad de piste niet betreden. De gemeente heeft dat verboden.

Bijna iedereen was het al vergeten, behalve een paar oplettende ambtenaren. Die wezen het circus op de dierenverordening van december 2003.

De verwondering bij de artiesten was enorm. "Een circus zonder dieren is voor ons onvoorstelbaar. Maar natuurlijk houden we ons aan de verordening", aldus een ontredderde Jacinto Ullué, woordvoerder van Circo Mundial.

De bevolking van Barcelona vindt het stadsbestuur niet consequent. Wat te denken van de dolfijnenshows en de dieren in de dierentuin. Om nog maar te zwijgen van de taferelen die zich afspelen in de stierenvechterarena Monumental, waar overigens het circus nu zijn tenten heeft opgeslagen.

NOOT Commissie Klassiek Circus: Een verbod op circus met dieren levert geen enkele bijdrage aan het welzijn van de circusdieren. Waar dieren in dierentuinen afstompen van verveling daar krijgen circusdieren dagelijks beweging en afleiding aangeboden. Anno 2010 is een verbod verder weg dan ooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.