zondag 14 februari 2010

Stichting Aap is onvoldoende op de hoogte

VNCO in eerste reactie: "Stichting Aap is onvoldoende op de hoogte"
Dit bericht verscheen eerder op de website van de VNCO en op CircusWeb.nl

De stichting AAP is een campagne begonnen om ervoor te zorgen dat gemeenten geen vergunning meer verlenen aan circussen met dieren. Volgens de stichting is 'inmiddels wel is bewezen dat het leven van circusdieren geen pretje is'. De VNCO reageert verbijsterd en noemt het een oneigenlijke actie. "Het Europese Parlement heeft op 13 oktober het klassieke circus met dieren als cultuurvorm in Europa erkend. Acties als die van AAP kunnen en mogen niet leiden tot het verloren gaan van die cultuur".

"De Stichting AAP is onvoldoende op de hoogte van de diervriendelijke training en huisvesting van dieren in het circus. Het zou beter zijn en op prijs gesteld worden wanneer de stichting het circus met dieren in zijn verdiende waarde laat", zo is een eerste reactie van VNCO op de actie van Stichting Aap. "Wij zijn van mening dat bij de bij deze vereniging aangesloten circussen de dieren volgens de gedragsregels van de VNCO en de ECA worden getraind en zijn gehuisvest: Bij redelijke weersomstandigheden hebben de dieren de beschikking over ruime uitloop-buitenkooien. Olifanten en andere exoten krijgen waar mogelijk vrije beweging op ruime, met schrikdraad afgezette groenplaatsen. In alle gevallen gaat het om dieren die al sedert vele generaties in gevangenschap zijn geboren en doorgaans afkomstig zijn uit het geboorteoverschot van wildparken en dierentuinen. Zonder een bestemming in het circus zouden vele van deze dieren geen levenskansen hebben gehad".

Belonen en geduld
De dieren staan onder medische controle van de Stichting Wildlife Care International in Apeldoorn die, waar nodig, met een mobiele kliniek en gespecialiseerde dierenartsen uitrukt en zieke dieren zelfs operatieve zorg verleent. Bij de medische zorg voor roofdieren behoort ook gebitscontrole, waarbij met plomberen en wortelkanaalbehandelingen de dieren worden verlost van pijn. Met maagonderzoek kan worden vastgesteld of de dieren aan stress lijden. In de praktijk blijkt dit vrijwel nooit het geval te zijn. Vastgesteld is dat de levensverwachting van dieren in het circus 50 tot 100 procent hoger is dan in de vrije natuur. Mishandeling bij trainingen komt niet voor bij de bij de VNCO aangesloten en gerespecteerde circussen. Dompteurs en dierleraren huldigen de opvatting dat uitsluitend met belonen en geduldige herhaling van de oefeningen resultaten zijn te behalen en dat de dressuurkunst altijd in het verlengde dient te liggen van wat de dieren reeds van nature beheersen.

Reïntegratie
Een voorbeeld: Siberische tijgers hebben de genetische aanleg om rechtop, op de achterpoten staande, zich voort te bewegen, aangezien hun voorouders dit ook moesten kunnen in een landschap met hoge sneeuw. Voor wat betreft de Siberische en Sumatraanse tijgers die in het wild met uitsterven worden bedreigd, is het volgens zoölogische wetenschappers wenselijk dat de soort in gevangenschap in ruime mate in stand blijft, ten einde reïntegratieprogramma's van deze soorten in de vrije natuur kunnen worden uitgevoerd, dan wel 'vers bloed' kan worden toegevoegd aan de uitstervende soorten in de natuurgebieden.

NOOT: Stichting AAP baseert haar mening over alle "wilde" dieren in circussen op de ervaring die Stichting AAP heeft met apen. Het is gebleken dat apen afkomstig uit circussen en filmstudio's moeilijker te resocialiseren zijn dan apen die afkomstig zijn van particulieren die "slechts" als huisdier werden gehouden. Helaas blijkt deze extrapolatie niet te werken. Uitgerekend leeuwen, tijgers, kamelen, zebra's en lama's passen zich uitstekend aan aan het leven in het circus. H. Hopster e.a. registreren in 2008 tijdens hun onderzoek bij leeuwen en tijgers duidelijke tekenen van domesticatie bij de tiende genaratie in het circus geboren dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.